Derneğimizde Çanakkale Zaferi, İstiklal Marşı’ mızın Kabulü ve Şehitlerimizi Anma Programı İcra Edildi

Kütahya İlinden Yetişenler Derneği (KİYD) İstanbul Şubesi’nde, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabulünün 95. Yıldönümü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği yapıldı.

Fatih ilçesindeki dernek binasında gerçekleştirilen etkinlik, Mustafa Kemâl Atatürk, kahraman ecdadımız ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması, dualar edilmesi ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
İstanbul Üniversitesi Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Fatmanur Kahraman’ın takdimleri yaptığı programda Şube Başkanı Metin Bedir, açılış konuşmasında “Vatanımız için, bayrağımız için canlarını, kanlarını vermiş ecdadımızın torunları olarak, dualarımızla hem şehitlerimizi rahmetle anacağız hem de milli duygularımızla İstiklâl Marşımızı haykıracağız. Bilimde, ilimde, teknolojide, sanatta düşünen, üreten millî hasletlerimiz ve inanç değerlerimizle bütünleşen Çanakkale ve Dumlupınar Ruhu’nun Gençliği ülkemizin ve geleceğimizin teminatıdır. Bugün burada bayrağımızı seven, vatanımızı seven, milletimizi seven kişiler olarak toplandık” dedi.

İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi öğrencisi Büşra Meltem Uysal, Mehmet Akif ERSOY’un “ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE” şiirini okudu.

Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Serkan AYKUT, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na nasıl girdiğini ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin nasıl kazanıldığını, Anafartalarda, Conkbayırı’nda , Kabatepe’de Türk Ordusu’nun kahramanlıklarını anlattı. AYKUT, konuşmasında “ Ecdadımızın Çanakkale Ruhunu bugün biz gençler, ifrat ve tefrite kaçmadan ne sığ bir düşünce ne de hamaset yaparak değil, çağımızın gereği ilimde ve sanatta yarışarak, bu ruhu yüreğimizde hissederek yaşamamız , buradan ders çıkarmamız gerekiyor. Hekim, mühendis, avukat, öğretmen hangi meslekten olursak olalım, hatta gelecekte devleti yönetecek devlet adamı adayları olarak bu ruhu yüreğimizde hissedip, kendimizi buna göre yetiştirmeliyiz.” dedi.

Çanakkale ruhu ile birlikte tüm şehitlerimizin de anıldığı programda Kütahya Valiliği ve Dumlupınar Üniversitesi’nin sembolü olan bayrağımızı yere düşürmeyen Şehit Sancaktar’ın ruhunu yüreğinde hisseden Kütahyalı gençler Umahan ŞAHİN, Rabia KAYAALTI, İlknur ÇELİK, Veysel KÖSE ve başkan BEDİR şiirler okudular.

İstiklâl Marşımız’ın Kabulü ile ilgili tarihi süreci de Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Hakan Ayhan DAĞISTANLI anlattı. DAĞISTANLI konuşmasında “ Mehmet Akif ERSOY ilk önce para ödülü olduğu için İstiklâl Marşı’nı yazmak istemediğini, 724 şair arasından seçildiğini, T.B.M.M. ‘de her mısraası okundukça alkışlandığını,Kahraman Ordumuz’a ithaf edilen İstiklâk marşımız için Mehmet Akif’in Allah bu millete bir daha istiklâl marşı yazdırmasın dediğini” ifade etti.
Programda hazır bulunan Avrupa Kütahyalılar Federasyonu Başkanı Adil Emsen “ Çok duygulandığını, gurbetteki Kütahyalılar olarak bizler aynı bülbül gibiyiz. Bülbülü altın kafese koymuşlar yine de AH VATANIM dediğini” ifade etti.

İstanbul’da yüksek tahsiline devam eden Kütahyalı gençlerin yoğun katılımının olduğu anma etkinliğinde başkan Bedir teşekkür ederek, Mehmet Akif’in:
“Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.” beyiti ile programı bitirdi.

(16 Mart 2016)