Prof.Dr.Tevfik ÖZPAÇACI ile Hayatın Prensipleri -4-
Kütahya İlinden Yetişenler Derneği İstanbul Şubemizde “Prof. Dr. TEVFİK ÖZPAÇACI ile HAYATIN PRENSİPLERİ” programının dördüncüsü yapıldı. Bu programımız üniversiteli gençlerimizin yoğun ilgisi, değerli hocamız Prof. Dr. Tevfik ÖZPAÇACI’nın hoş sohbeti ve merhum HİSARLI AHMET’in oğlu TRT sanatçısı, Türk Halk Müziği’nin duayenlerinden Mustafa HİSARLI ile muhterem eşi Tuncay HİSARLI’nın teşrifleri ile hafızalarımızdaki hatıralarımız arasında yerini aldı.
Özpaçacı sohbetin ana temasını oluşturan Hayatın Prensiplerini “Büyüğe, küçüğe saygılı olunuz. Hürmet ediniz ki, hürmet göresiniz. Lâtifeleriniz lâtif olsun. Kalb, Allah’ın nazargâhıdır. Kırmaktan şiddetle sakınınız. Sabırlı ve hazımlı olunuz. Allah şikâyeti sevmez. Daima şükrediniz. Evlatlarınızın bedenleri kadar ruhlarını da besleyiniz. İnsanlar, kendi hayatları binâsının mimârıdırlar.” şeklinde ifade etti.
Kendi özel ve akademik hayatından da bazı hatıralarını anlatan Özpaçacı, Mahatma GANDHI’nin;
SÖYLEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN, DÜŞÜNCELERİNİZE DÖNÜŞÜR,
DÜŞÜNCELERİNİZE DİKKAT EDİN, DUYGULARINIZA DÖNÜŞÜR,
DUYGULARINIZA DİKKAT EDİN, DAVRANIŞLARINIZA DÖNÜŞÜR,
DAVRANIŞLARINIZA DİKKAT EDİN, ALIŞKANLIKLARINIZA DÖNÜŞÜR,
ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT EDİN, DEĞERLERİNİZE DÖNÜŞÜR,
DEĞERLERİNİZE DİKKAT EDİN KARAKTERİNİZE DÖNÜŞÜR,
KARAKTERİNİZE DİKKAT EDİN, KADERİNİZE DÖNÜŞÜR
prensibini de anlattı.
Şube Başkanı Metin BEDİR’in özel istirhamı ile mikrofona davet edilen Mustafa Hisarlı da sohbet meclisine hatıralarını anlattı.
Hisarlı İstanbul’a ilk geliş yıllarını, merhum babasının kendisi üzerindeki destek ve şefkatini “Ceketimi satar, seni okuturum.” sözlerini ifade ederken duygu yoğunluğu yaşandı.
1957 yılında İstanbul’a posta treninde tek ayak üstünde gelişini, Kütahya İlinden Yetişenler Derneği yurdundaki hatıralarını anlatırken, derneğin nimetlerinden istifade ettiklerini ifade etti.
Kültür değerlerimiz ile ananelerimizin güzelliklerini paylaşan Hisarlı’nın çocukluk yıllarındaki annesinin ekmeğe zeytin sürdüğü zaman “oğlum ekmeği ters çevir, görüp de özenen olur.” tembihlemesi de ibretâmiz bir anlatım oldu.