Prof.Dr.Tevfik Özpaçacı ile Hayatın Prensipleri -5- Programını Gerçekleştirdik

Kütahya İlinden Yetişenler Derneği İstanbul Şubemizde, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi hocamız TEVFİK ÖZPAÇACI ile Hayatın Prensipleri isimli 5.etkinliğimiz 26.11.2016 Cumartesi günü dernek merkezimizde gerçekleşti.

Üniversiteli gençlerimizin katılımı ve değerli büyüğümüz iş insanı Kenan ISPARTALIGİL’in derneğimizi teşrifi bizleri çok memnun etti.

KİYD İstanbul Şube Başkanı Metin BEDİR’in takdimi ile, gençlere yönelik konuşmasına başlayan Prof. Dr. Tevfik ÖZPAÇACI: “Hepiniz hoş geldiniz. Muhabbetlerimi sunuyorum. Kütahya’da bir tabir vardır. “Aşık oynamaktan maksat, ütmektir.” Ütmeğin karşılığı kazanmak; bizim de burada bu sohbeti yapmamızın ana gayesi paylaşım. Sevgiyi paylaşma, mutluluğu, görgü ve bilgiyi paylaşmak. Dolayısıyla herhangi bir iddiamız yok. Biz sıra taşı istemiyoruz. Köşe taşı istiyoruz. Sizlerden köşe başlarına ulaşmış, oralarda imkan sahipleri olmuş, genç evlatlarımız olmanızı istiyoruz. İstanbul’a geliş gayenizi lütfen biliniz. Burada sağa sola takılmayınız. Hedefiniz, eğitim olsun. Önce kendinize, sonra ailenize, vatan ve milletinize hizmet eden iyi bir insan olacaksınız. Hedefinize, doğru bir şekilde, sağlıklı ve iyi değerlerle yürüyünüz. Bugün sizlerden fedakârlık yapmanızı, yarına iyi değerlerle gitmenizi bekliyoruz. Çünkü, memleket bizden hizmet bekliyor. İnsanın hayırlısı, insanlara hizmet edendir. Dirileri yaşatanlar, ölüleridir. Mesela ben bugün sizin karşınızdayım. Sizin karşınızda olabilmemin sebebi bu derneğin kuruluşudur. Bu dernek 1951 yılında kurulmuş, yurt yapılmış. Buraya gelmişiz, yurt ve burs imkanlarından yararlanmışız.” dedi.

Yurt hatıralarını anlatırken, duygulanıp, gözleri dolan ÖZPAÇACI, konuşmasına şöyle devam etti: “ Size yapılan iyiliği ve yaptığınız kötülüğü unutmayınız! Yaptığınız kötülüğü unutmayınız ki; bir daha kötülük yapmayasınız! Size yapılan kötülüğü ve yaptığınız iyiliği de hemen unutunuz. İyilikleri de karşılık beklemeden yapınız. İyi insan olmalısınız. İyi insan olabilmenin kuralları bellidir. Kâlbinizi dinleyiniz, kâlp sizin için rotadır. Bulunduğunuz muhitte hiçbir zaman güveninizi kaybetmeyiniz. Güvenilir, doğru ve iyi insan olunuz. Millî şuur için kişi şuuru çok önemlidir.

Toplumu oluşturan bizleriz. Bunun için de sağlıklı olacağız, birbirimizi seveceğiz ve mutlaka paylaşacağız. Kendisine dost olan, başkasına da dost olur. İç eğitiminizi tamamlayınız. Çünkü, eğitim hürriyettir. Eğitimli insan hürriyetine de sahip oluyor. Lütfen kitap okuyunuz. Çünkü, iyi kitaplar okumak, geçmiş yılların en iyi insanları ile sohbet etmek gibidir. Herkes kendi sahasında en iyisi olmalıdır. Paranın peşinde koşmayınız, para sizin peşinizde koşsun! Bunun için de iyi okuyup, kendinizi yetiştirip, vaktinizi değerlendirebilmelisiniz. Benim diyebileceğiniz iki şeyiniz vardır. Biri kâlbiniz, diğeri de vaktinizdir.

Mevlana derki;
“Ey can; kimseyi kırma… Sözden ağırı yoktur…
Beden çok yükü kaldırır ama gönül her sözü kaldıramaz!..”

Bir aşık da şöyle der;
“Cihân bâğında ey âşık budur maksûd-i ins ü cin;
Ne kimse senden incinsin ne sen bir kimseden incin!”

Unutmayınız ki; davranışlar sözlerden daha yüksek sesle konuşur. Mutlaka gören gözünüz, duyan kulağınız olsun.
Konfüçyüs’ün bir hikâyesi vardır. “Sende bir elma var, ben de bir elma var. Sen elmanı bana verdin, ben elmamı sana verdim. Sonuçta sende bir elma, bende bir elma oldu. Bende bir bilgi var, sende bir bilgi var. Sen bilgini bana verdin, ben bilgimi sana verdim. Sonuçta sende iki bilgi, bende iki bilgi oldu.” Lütfen bilgilerinizi paylaşınız.

Alim ile sohbet etmek Lal-u mercan incidir.
Cahil ile sohbet etmek günde bin can incitir.

Sadi Şirazî’nin bir sözü vardır.
“Ne kadar okursan oku; bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.”

Sigaranın zararını bilenler, lütfen sigara paketlerini ceplerinden atsınlar.

Sözlerimi, İbn-i Sina’nın şu sözü ile bitirmek istiyorum.
İyiliğin şartı beştir:
Tez olmalı, gizli olmalı, gözde büyütülmemeli, sürekli olmalı ve yerini bulmalı.” dedi.

Programa gelen katılımcılardan Ogün ÖZDEN, Veysel KÖSE, Müslüm BAHLOL, Sercan AZİZOĞLU, Hazal TURGUT, Meltem DEMİR, Esra GÜNGÖR, Hakan AYHAN DAĞISTANLI ile Ömer SÜLÜN duygu ve düşüncelerini ifade ederek sohbete katkıda bulundular.

Şube Başkanı BEDİR, iş insanı Kenan ISPARTALIGİL’İ mikrofona davet ederek, duygu ve düşüncelerini istirham etti. ISPARTALIGİL, “ Sevgili arkadaşlar, bugün burada sizlerle olmak benim moralimi çok yükseltti. Hepiniz her konuda iştirakçi oldunuz. Tevfik Hocamız’a sualler tevcih ettiniz. Bu çok güzeldi. Tevfik Hocam, ben de dahil hepimizi tenvir etti. Çok güzel sözler söyledi. Bunları hafızamızda tutup, rehber edineceğiz. Çok teşekkür ederiz. Ben 1954 yılında Kütahya İlinden Yetişenler Derneği’ne intisap ettim. Yurtta kalırken çok güzel hatıralarımız oldu. Koska’da arkadaşlarla birlikte sahur ederdik. Bir de Acem’in yeri vardı. Orada enfes çay hazırlanıyordu. Çok güzel günlerimiz oldu. Burada çok değerli arkadaşlarım oldu. Ülkemizin değişik sektörlerinde görev aldılar.”

Program sonunda BEDİR, tüm katılımcılara teşekkür etti.